Udane relacje między współpracownikami to jedna z najważniejszych rzeczy, o jaką powinno się zadbać w każdej firmie. W wytworzeniu takiej miłej atmosfery pomóc może nawet zwykła, poranna kawa. Większość pracowników przyznaje, że pierwszą czynnością, jaką robią po wejściu do firmy, nawet przed włączeniem komputera, jest pójście do kuchni i zaparzenie sobie kawy. Dopiero z ciepłym kubkiem w dłoni mogą zabrać się do codziennych obowiązków służbowych. Pracownicy bardzo sobie cenią ten poranny rytuał parzenia kawy i nie chodzi tylko o jej cenne, pobudzające właściwości. Parząc kawę pracownicy spotykają się w jednym miejscu, rozmawiają ze sobą, łatwiej im przełamać lody i nawiązać bliższe relacje. Do parzenia i picia kawy przeznaczone jest pracowników osobne pomieszczenie, co dodatkowo sprzyja pracowniczej integracji. Nad filiżanką aromatycznej kawy znacznie łatwiej też załagodzić personalne konflikty albo dojść do porozumienia w spornych kwestiach.
Jednak żeby mieć prawdziwą przyjemność z picia kawy, nie może ona być kiepskiej jakości. Pracownicy stawiają na dobre gatunki kawy i raczej nie uda się nam znaleźć w pracowniczej kuchni zwykłej kawy z fusami. Podstawą jest kawa rozpuszczalna, znacznie smaczniejsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale coraz chętniej firmy decydują się na dodatkową inwestycję w kuchni – ekspres ciśnieniowy. Kawa zaparzona w takim urządzeniu cieszy się wielkim uznaniem smakoszy kawy. Tak wielkim, że nawet gdy firma sama nie zapewni swoim ludziom dostępu do ekspresu do kawy, pracownicy we własnym zakresie składają się na zakup ciśnieniowego ekspresu. Najczęściej jednak to zarząd firmy wykłada na ten cel własne pieniądze, dostrzegając w spotkaniach przy ekspresie do kawy szansę na poprawienie relacji między pracownikami bądź robiąc to na wyraźną prośbę personelu firmy.
W tej kategorii w sklepie umieśliśmy ziarniste kawy najchętniej wybierane do biur w całej Polsce